Project 5 bis: Energie (uitvoering)
Aangezien het in kaart brengen van al onze opties omtrent ons energievraagstuk met de uiteindelijk keuze al een proces op zich was, gaan we de concrete uitvoering apart hier onderbrengen in ons project 5 bis.
Van zodra de uitvoering van project 5 in gang wordt gestoken kunnen jullie hier mee de stand van zaken volgen.

Voorbereiding

Allereerst volgde een intake-meeting met de zaakvoerder. Daar werd alles nog eens in detail doorlopen op basis van het plan. Kwestie dat de verkoop afgestemd werd met de realisatie. Daar viel gelukkig al geen lijk uit de kast, een echte bijdrage was er niet behalve dan kennisoverdracht naar de afdeling die de projecten uitvoert bij Smolders.
Betreft de planning was er alvast klare taal: eind september moet alles draaien, dat werd ook in de offertefase zo overeengekomen, waarop Smolders alvast niet langer wil wachten met de uitvoering van de verschillende onderdelen.

Daarop kwam eindelijk een werfleider van Smolders ter plaatse kijken. Opnieuw het verhaal geschetst in detail maar hieruit volgde wel een grotere wijziging. De buitenunit van de lucht-lucht warmtepomp boven wordt niet langer boven de keuken geplaatst maar wel in het hondenhok achter de stalling. Vooral de bevestiging van die buitenunit had wel wat impact naar de zolder- en trapruimte toe en ook de leidingen konden mogelijk niet lopen zoals initieel gepland. Door de buitenunit te verhuizen wordt ons 60% werk bespaard en is het resultaat hetzelfde. Enkel moeten we nu wel kijken hoe de draden van de zonnepanelen nu proper weggewerkt kunnen worden.


Het captatienet is eerst aan de beurt

Na een telefoontje over de planning werd volgende planning vastgelegd:
  • Vrijdag 02/09: Onze grondwerker, dezelfde als van onze waterputten, komt zijn gerief hier 's avonds ter plaatse zetten.
  • Zaterdag 03/09: Om 7 uur 's morgens vliegt die grondwerker erin en wordt de bovenste vruchtbare grond gelegd waar Lotte haar speelhuisje nu nog staat en wordt voor de helft, 300m², uitgegraven tot 1,5 meter diep. Die grond wordt dan op de andere helft gestapeld. Ook de plaats voor de collectorput helemaal bovenaan, en dus achteraan, wordt hierbij voorzien.
  • Woensdag 07/09: Smolders komt de collectorput plaatsen en de eerste helft kringen van het captatienet.
  • Donderdag 08/09: Onze grondwerker gooit de eerste helft terug dicht en legt de tweede helft open.
  • Vrijdag 09/09: Smolders plaatst het tweede deel van het captatienet alsook de verbinding naar de technische ruimte in het huis.
  • Zaterdag 10/09: De grondwerker gooit de tweede helft terug dicht en verdeelt de vruchtbare grond terug over het ganse oppervlak.
Althans dat is de theorie :) Als alles goed gaat is tegen de week van 12/09 er nog enkel een aanvoerbuis en een afvoerbuis zichtbaar van het captatienet, netjes onder grond tot in de technische ruimte gebracht. We kunnen met Lotte helaas nog 2 dagen buiten spelen en dan zal het wachten zijn tot de grasmatten gearriveerd zijn...
Als je een kijkje wil komen nemen naar hoe 450m³ gestapelde Engelmanshovense grond eruit ziet, wees welkom, al zal je hier voldoende beeldmateriaal van dit huzarenstuk kunnen terugvinden :)

Foto's iemand?


Of beelden?



Een nieuwe technische ruimte

Bij deze gaan we van start met het eerste echte nieuwe deel van onze renovatie, de technische ruimte. Iets minder dan de eerste helft van onze schuur gaat dienen voor de installatie van de warmtepompen, elektriciteitskast, tellers van de zonnepanelen, water aan- en afvoer van de nieuwe badkamer, etc...

Eerste stap: Beton gieten zodat de geothermische warmtepomp en het buffervat waterpas kunnen staan.

Volgende stap: ytong muur zetten in U-vorm voor onze technische ruimte en om later de vloer van de tweede badkamer op te leggen.

Drijfkracht en koud water zijn te voorzien door de bouwheer dus dan voorzien we dat. Alle andere elektriciteit in de nieuwe ruimtes zal ook naar hier komen en koud water vertrekt ook van hier naar de badkamer erboven in de toekomst.



De lucht-lucht warmtepomp

Ondertussen is ook de lucht-lucht warmtepomp geplaatst. Het gaat hier om 1 buitenunit en 5 binnenunits die kunnen verwarmen en koelen. Momenteel zijn er 4 geplaatst op de eerste verdieping en de zolder, de 5e is voor de nieuwe slaapkamer boven de garage. Het grote voordeel van te werken met lucht is dat het snel warmt en koelt en niet langdurig blijft nagloeien, perfect voor slaap/studeerkamers dus. Ook zijn ze voorzien van een dagtimer en een zekere intelligentie.
De eerste en makkelijkste helft van de installatie zit er dus op. Misschien nog enkele kiekjes?



De grond-water warmtepomp

Op naar het tweede deel: de grond-water warmtepomp. Het captatienet ligt al wel even onder de grond maar veel warmte heeft het nog niet geproduceerd.
Na aanzienlijk wat gepor zit er nu toch schot in de zaak. Eerst de warmtepomp met de compressor en het buffervat in de technische ruimte plaatsen. De volgende stap is dan alle pompen aansluiten. En dan de belangrijkste stap: de ventiloconvectoren binnen aansluiten.
Zoals gezegd vervangen we initieel enkel de radiatoren binnen door lagetemperatuur-convectoren. Pas later kunnen we sanitair warm water en vloer- en wandverwarming op de warmtepomp aansluiten. Eens die convectoren aangesloten op het bestaande buizennetwerk van de oude radiatoren, moest nog dat buizennetwerk in de kelder losgekoppeld worden van de oude mazoutbrander en naar de technische ruimte in de schuur worden gebracht om daar aan te sluiten aan de rest van de installatie.
Wanneer het er eindelijk van gekomen is kregen we "de beste ploeg van Smolders" over de vloer, zo hebben ze zelf gezegd. En we moeten toegeven: 's morgens hadden we nog warme radiatoren en 's avonds hadden we warme convectoren. Kou hebben we dus niet geleden.
En zo zijn we ondertussen de eerste weken aan het "stoken" met onze tuin. Ook al staat een en ander nog niet op punt en is er nog een lijstje af te werken items, toch is het in huis steeds lekker warm, ook in de badkamer, en zijn we vooral blij dat het toch allemaal uiteindelijk goedgekomen is.
Nu al de rest nog: de andere verbruikers aansluiten aan de warmtepomp maar ook een tegelkachel moet er nog aan gekoppeld worden als warmtebron. Maar dat is allemaal pas voor wanneer onze veranda er staat.
Wat op korte termijn nog moet gebeuren is het vorstvrij maken van de technische ruimte en dan hebben we tijd om onze regenwaterputten verder af te werken en allicht kunnen we het ook niet laten om ons museumstuk al uit de kelder te halen, zij het in stukjes. En wat er dan met de kelder gebeurt is voor een nieuw projectje ;)
Oh ja pittig detail nog... Toen de mazouttank werd afgekoppeld na de installatie bleek dat de aanzuigleiding in die tank niet tot vanonder in de tank hing. De enige manier om uit te rekenen hoeveel mazout we nog hadden was meten t.o.v. de bodem, zo'n 20cm resterend dachten we toen. Maar nu bleek dat er eigenlijk de ochtend van de werken nog zo'n 2cm mazout stond boven het einde van de aanzuigleiding... Het had dus nog hooguit enkele dagen geduurd of er was een klein probleem :)



De mazouttank is aan de beurt

Nu we geen mazouttank meer nodig hebben mag die opgehaald worden. Blijkbaar geen goedkope zaak want de prijzen om die te komen halen en te verwerken gingen vlot van 400€ tot 1400€, voor exact hetzelfde. Dergelijke tank moet geledigd, industrieel gereinigd en ontmanteld worden en dan krijg je daar een certificaat van dat je moet kunnen voorleggen wanneer je je huis verkoopt.
In snelvaart wat rondgebeld en de goedkoopste laten komen. Uiteindelijk is het resultaat simpel: de tank weg en een certificaat en dus volstaat de goedkoopste. In ons geval was dat All Tank Solutions die enkele dagen later die tank op de vrachtwagen heeft geladen en het certificaat een maand later opstuurde. Job done en een hoop nieuwe plaats in de garage :)



Een plafond voor de technische ruimte

Ondertussen draait onze warmtepomp al wel even maar is het zeker nu het (af en toe dan toch) kouder wordt van belang dat de ruimte waarin de warmtepomp staat vorstvrij is. De grote houten poort werd al voorzien van isolatie en borstels wat al een groot deel helpt, maar er moet nog een deur in het gat met de garage en ook het plafond moet er nog in.
Dat plafond wordt tevens ook de vloer van onze leeshoek en tweede badkamer/toilet. Dus wij naar Paesen om onze opties te bekijken qua vloer/plafond. Daar bleek al snel dat we exact gingen vinden wat we nodig hadden: betonnen draagbalken op maat met daartussen isomo inlegstukken die meteen isoleren en achteraf de betonnen druklaag dragen. Dus moeten we niet van die zware betonnen potten van slechts 20 cm breed liggen sjouwen om daarna dan alsnog te moeten isoleren.
Bij de fabrikant ziet dat er zo uit:
Dus wij aan de slag. Allereerst uitrekenen hoeveel balken en inlegstukken we nodig hebben, en aan de poortzijde leggen we een ijzeren poutrel want daarop wordt de ytong-muur gebouwd tot tegen het plafond. (Bij project 4 kan je steeds zien wat de bedoeling is ;)) Eenmaal dat geleverd, hebben we traag maar gestaag de loodzware poutrel op zijn plaats gelegd. Daarna werden de betonnen balken erop gelegd en gevuld met de isomo inlegstukken. En dan nog langs boven de ruimte winddicht maken met de kartonnen van onze nieuwe ijskast.
De volgende stap dan is een laag ytong metsen op de poutrel, een laag ytong van 9cm dik metsen aan de binnenkant van de schuur als afwerking en dan nog een strip isolatie toevoegen in de hoek van de technische ruimte.
Daarna is het wachten tot we overal beton gaan gieten en dan gieten we de druklaag en passant er hier bovenop.
Zo ziet het er alvast nu uit, en als je er binnenkomt merk je meteen dat ons doel bereikt is: overduidelijk vorstvrij.



Aantal posts per pagina
Page 1 of 1First   Previous   Next   Last   
Petra      Energie Uitvoering   16/01/2012 03:21:36
Serieuze ondernemingen. Het ene buiten, het andere binnen. Dat komt helemaal goed. Gepost door: Petra

Petra      Energie Uitvoering   04/11/2011 05:16:55
Er heeft er weer ééntje hard gewerkt. Gepost door: Petra

Kris      Energie Uitvoering   23/09/2011 03:38:57
Hela zal dat hier zo wat gaan ja?! :) Gepost door: Kris

bompa      Energie Uitvoering   22/09/2011 01:41:42
Vloerverwarming in den hof dient later als verwarming voor overdekt wellnescomplex met alles erop en eraan.Planning 2040.ik kan dan niet meer over mijn blokken p... maar gij misschien nog wel hé dirk. Gepost door: bompa

dirk      Energie Uitvoering   20/09/2011 01:08:26
vloerverwarming in den hof , is da nodig ??:-) Gepost door: dirk

Petra      Energie Uitvoering   19/09/2011 11:34:06
Het was inderdaad een serieuze berg zand en een serieuze onderneming! Op naar het volgende deel. Komt helemaal goed :-) Gepost door: Petra



Verstuur