Project 5: Energie
Ons huisje is nu nog maar de helft van wat het gaat worden en we willen onze kids een warm nestje geven, dus zijn we onder andere nog aan het uitzoeken hoe we dat, in godsnaam, gaan warm krijgen.
Oplossing 1 zou kunnen zijn: we doen niets en behouden de huidige brander maar... omdat beelden meer zeggen dan woorden laat ik het aan u over om meteen het probleem hiermee te zien ;)


Gelukkig heeft het beestje zich sterk gehouden tot nu maar we gaan dat toch rustig met pensioen sturen en bedanken voor bewezen diensten.
Naast dit staaltje machinerie verwarmen we nu ons water elektrisch op nachttarief met een boiler van 150 liter in de badkamer. Ook niet goedkoop, 150 liter is veel te weinig voor onze gezinsplannen en de vorige boiler hebben we met kalk-problemen vorig jaar afgevoerd dus hoelang deze zal meegaan...

Maar wat dan wel...?

En dan nu de hamvraag: waarmee gaan we onze oude brander en onze elektrische boiler vervangen??
Wij zijn in januari hier komen wonen en hebben toen onze mazouttank laten vullen aan 0,40€ per liter. Een jaartje later was dat aan 0,60€ per liter en als we hem nu hadden moeten bijvullen was dat aan 0,80€ per liter... Gelukkig heeft het weer een beetje meegewerkt en hebben we het uitgezongen met onze 2500l mazout deze winter waardoor de tank bijna helemaal leeg is als ze zou weggaan.
Al snel zijn we eens beginnen zoeken naar alternatieve mogelijkheden om ons huisje te warmen want we willen niet met mazoutprijzen die allicht nooit meer goedkoop gaan worden elke winter 5000 liter mazout er moeten doorjassen voor verwarming en warm water...
Maar hoe dan wel? Vervangen we de oude brander met een hoogrendementscondensatieketel (Topscore bij Scrabble!)? Een centrale verwarming met pellets of kachels met pellets? Al of niet met doorstromer voor warm water? Of een zonneboiler bovenin de keuken? Of een warmtepomp? En dan 1 met lucht-lucht, lucht-water, water-water of grond-water?
En rendeert het om daar dan fotovoltaïsche panelen bij te leggen op ons keukendak als de zonneboiler het niet haalt? Of een windmolen in de tuin?
En gaan we ook willen koelen want we kunnen ons de plakkerig zwoele limburgse nachten van de voorbije jaren nog goed herinneren?


Wij naar Batibouw...

Veel vragen en geen concrete antwoorden, dus wij op onderzoek. En wel naar the one and only Batibouw.
En wel op deze dag!
Gelukkig hebben we daar toch wat zinvolle, concrete uitleg en antwoorden gekregen waardoor we de volgende stap kunnen zetten. De enige haalbare kaart is een warmtepomp, al of niet met een hoogrendementsbrander op mazout.
De pellets is te moeilijk als centrale verwarming en warm water, de zonneboiler is volledig onder de benodigde capaciteit.
Dus dan is het ofwel een 1 op 1 vervanging van de brander op mazout, ofwel een lucht-water warmtepomp (is eigenlijk gewoon een ventilator buiten) die werkt tot 5°C en vanaf dan wordt bijgestaan door een brander op mazout, ofwel een grond-water warmtepomp (zo 1 met diepteboring of netwerk van leidingen onder onze gazon) die alles op zichzelf kan maar uiteraard ook het duurste is.


Wij naar Smolders

Nu wil het toeval dat degene die ons het best geholpen heeft op Batibouw ook nog eens hier op de Luikersteenweg ligt :)
Vandaag, 14 mei, dus naar Smolders met het voorlopige plan van onze architect voor het starten van de offertefase. We kunnen niet anders dan zeggen dat het exact verliep zoals gehoopt. Goede ontvangst, deskundige uitleg, we hebben alle aspecten in kaart gebracht en wachten nu in spanning de offerte af die we op 1 juni zullen bespreken.
Die offerte gaat niet van de poes zijn want er komt heel wat bij kijken... De 3 opties worden individueel uitgewerkt. Daarnaast is nog de vraag of er geboord gaat worden of er een captatienet gelegd wordt onder de gazon (1,5 meter afgraven voor een paar 100m² en dan nieuwe gazon zaaien...). En of gekoeld wordt met koud water in het plafond of via een airco die ook kan verwarmen. En welke radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming waar moeten komen. En gaan we een doorstromer alsnog zetten binnen 5 jaar ofzo? En wat met de overcapaciteit in het begin? En wat kunnen/willen we zelf doen? En hoe gaan we dit in stapjes uitvoeren?
Er komt heel wat bij kijken en de opties zijn velerlei maar zij bepalen de volgens hen beste oplossing en werken dan de alternatieven uit ter vergelijking. Misschien rendeert het gewoon niet om in een oud huis als het onze zo'n investeringen te doen... Dat zouden we alvast wel echt jammer vinden dus wachten in spanning is de boodschap...


Wij naar Leenen

Vandaag, 28 mei, hadden we afgesproken bij Leenen EVS. Dat is ook een groter bedrijf hier in Sint-Truiden dat onze installatie zou kunnen doen. Om 9 uur 's morgens dus we zijn wat vroeger in bed gekropen om zeker wakker te zijn bij onze meeting.
Ook hier zijn we begonnen met aan de hand van ons voorlopig plan uit te leggen wat onze bedoeling is tegen komende winter en wat de eindbedoeling is wanneer alles in ingericht.
Eerst leek het niet haalbaar om een grond-water installatie te zetten en moesten we het doen met een condensatieketel en op termijn een lucht-water installatie. Tot bleek dat er naast het plan nog ruim voldoende gras lag voor een captatienet.
Uiteindelijk zijn we beland bij een offerteaanvraag die heel sterk overeenkomt met die van Smolders van 2 weken geleden. Wat ondertussen wel al quasi vastligt is dat we 3 slaapkamers en de zolder gaan warmen en koelen met een lucht-lucht installatie. Eigenlijk een multi-split ventilatie waarbij een buitenunit meerdere binnenunits individueel zowel kan warmen als koelen. Op de zolder gaan we dan 1 grotere binnenunit hangen in de nok tegen de muur die dan de beide kamers regelt. Aangezien we daar toch maar een kunstmatige muur, iets à la 2 grote boekenkasten met de rug tegen elkaar, gaan plaatsen kan toch nooit een heel verschillende temperatuur gehaald worden in de beide kamers. Bijgevolg heeft de warmtepomp minder vermogen nodig en is het ook sneller on-demand warm en koel, ideaal voor slaapkamers waar de kids later gaan spelen of studeren (laten we hopen :p).
Toch weer een stapje verder gezet in onze energievraagstuk. Maandagavond komt er nog een derde partij voor een offerte uit de buurt, en dan is het vooral afwachten op het eerste voorstel van Smolders op woensdag. Van Leenen krijgen we feedback in de week van 13 juni. Spannend!


Wij naar Daikin

In de wagen hadden we al een aantal keer reclame gehoord van de Daikin warmtepompen met een gratis 0800-nummer. Waarom dan niet even horen wat die dan wel te vertellen hebben? :)
Na een telefoontje werd ons een installateur in de buurt aangeraden, Daikin zelf plaatst niet bij particulieren. Daarna nog een keertje via www.quotatis.be op zoek gegaan waar we uiteindelijk bij net dezelfde uitkwamen. Dus maakten we een afspraak.
Maandag 30 mei zaten we samen om te kijken wat zij voor ons konden doen. En dat bleek al snel niet helemaal het verhaal dat we wilden... Het bedrijf plaatst vooral lucht-water systemen en geen grond-water of gas/mazoutbranders. En dus was het hoofdprobleem hoe we vooraleer de vloerverwarming en de kachel er staat, toch een 5 à 7 jaar, onze huidige woonst degelijk gaan warmen met enkel een lucht-water systeem.
Daarbij plaatsen ze ofwel een hoge-temperatuur systeem waarbij je eigenlijk elektrisch extra aan het warmen bent in de winter en wat overbodig is binnen 5 à 7 jaar, ofwel... heb je het koud... Geweldig...
Eigenlijk was hun advies dan ook om nog 5 à 7 jaar mazout te stoken met een goedkope brander en dan pas over te stappen op een lucht-water systeem. Bij Leenen kregen we zaterdag in het begin ook dat verhaal te horen maar zij hebben wel grond-water als optie. Eindconclusie was dan ook snel dat hun offerte enkel over het lucht-lucht systeem voor de slaapkamers en zolder zou gaan, want die willen we nog steeds sowieso en dat staat los van al de rest.
Initieel dachten we dat ze eigenlijk gelijk hadden, misschien moeten we wachten tot effectief alles in ingericht en nu enkel een kleine investering doen om verder te kunnen, enkel de brander snel vervangen met een efficiënte moderne versie en niet de radiotoren etc...
Niet-kunnen-slapend-in-bed haalden we er onze hoofdrekenmachine bij en maakten we snel volgend sommetje:
We verbruikten nu 2500l mazout met ons oud machien. Stel dat een nieuwe brander ruim 30% beter doet, blijft 1700l mazout per jaar over. Dat minstens 5 jaar en aan het huidige tarief van 0,80€/l komt op een verbruikskost van minstens 6800€. Daar dan nog de kost van de brander bovenop geeft ongeveer 10000€. Daar moet dan nog de lucht-lucht installatie bovenop om dan binnen minstens 5 jaar alsnog een lucht-water systeem te plaatsen... Dat is geen kleine investering meer... Onmogelijk dat dat een goed idee is...


Wij naar Smolders, revisited

Na ons gesprek over Daikin zijn we vandaag 1 juni toch maar met een bang hartje naar Smolders gegaan om de offerte te bespreken. Eindelijk gaan we cijfers en details weten, als het tout court al een goed idee is allemaal...
De offerte ging als volgt: De kosten voor radiatoren, vloerverwarming, wandverwarming en lucht-lucht-warmtepomp voor de slaapkamers blijft altijd dezelfde ongeacht de warmtebron. Daarna wordt aan die kost de kost van de 3 mogelijke warmtebronnen toegevoegd, zijnde een mazoutbrander of een mazoutbrander met lucht-water warmtepomp of enkel een grond-water warmtepomp. Afhankelijk van de warmtebron zijn er dan ook nog eens variabele werkuren. Omdat het om een renovatie gaat is alles nog eens +6% BTW. En enkel bij de grond-water warmtepomp kunnen we iets terugtrekken van de belastingen.
Wie de details wil horen moet maar iets laten weten, maar de grote lijnen zijn alvast als volgt.
Het hybride systeem van mazout met lucht-water warmtepomp is een paar duizend euro goedkoper dan de grond-water maar met de grond-water kan je meer dan dat verschil terugtrekken van de belastingen. Hoewel dit hybride systeem 70% minder mazout verbruikt dan zonder lucht-water warmtepomp is de jaarlijks kost nog steeds groter dan de grond-water. In alle opzichten is dit dus eigenlijk duurder dan de grond-water installatie.
Blijft dus nog alles mazout of alles grond-water over. Als we het verschil in kostprijs uitsmeren over het verschil in verbruikskost komt het er op neer dat we ons na 5 jaar al mogen beklagen als we alles op mazout zouden doen...
Dus het is beslist! Als we met Smolders in zee gaan wordt het de grond-water warmtepomp installatie met ventiloconvectoren en vloer/wandverwarming beneden en voor boven wordt het de lucht-lucht warmtepomp installatie met 5 binnenunits voor alle slaapkamers die kan koelen en warmen. En dat allemaal voor de prijs van een standaard duitse 4-deurs gezinswagen die 25 jaar meegaat én niet moet volgetankt worden. Toegegeven onze elektriciteitsrekening gaat er ook niet op vooruit met dit systeem maar die kost is beperkt en kan hopelijk nog worden verminderd met zonnepanelen (Project 8...!).
Tot slot nog een pittig detail: om de energie uit de grond te kunnen halen zijn er 2 mogelijkheden: diepteboringen of een horizontaal net van 600m² aan buizen. Zelf hadden we liefst diepteboringen als de prijs meevalt omdat dat dan niet deze zomer onze ganse gazon moet verwoest worden en we in de veranda via de vloer een beetje zouden kunnen koelen. Nu blijkt onder ons lapje wereld een krijtlaag te liggen op 45m diep waardoor we voor de grond-water installatie 7 (!) diepteboringen van 45m zouden moeten doen om aan voldoende energie te geraken voor ons huis... Kostprijs een slordige 16000€... Einde verhaal voor de diepteboring dus en idem dito voor onze gazon deze zomer en idem dito voor het koelen van de veranda via vloerverwarming want dat kan niet met een horizontaal captatienet. Toch wel een beetje jammer maar het kan de euforie van een betaalbare duurzame energie-oplossing niet drukken!


En het is beslist!

Het heeft veel tijd en energie gekost maar we hebben eindelijk een offerte die naar ons zin is. We hebben bij de offerte van Smolders nog wel enkele aanpassingen gedaan: de radiotoren beneden zijn aangepast en er komt er 1 in de veranda want daar hadden we 2000W te weinig, en er komt een buffervat voor al het warm water (vloer/wandverwarming, radiatoren en sanitair) waarmee we met de tegelkachel zoveel mogelijk gratis warmte kunnen opslaan.
Op een gegeven moment werd de prijs toch wel een probleem. Als we alles zijn gaan optellen was ons financieel rendement toch al aardig gedaald, voor zover je de mazoutprijs kan voorspellen. Daarbij was de koploper in kost eigenlijk onze lucht-lucht warmtepomp boven. De 5 units op de slaapkamers die kunnen koelen en warmen kosten buitensporig veel geld voor wat het moet zijn. Ik vrees dat als onze kids gaan studeren op hun eigen kamers bij -10 graden buiten er simpelweg een trui of extra verwarming moet ingeschakeld worden... Het weegt gewoon niet op om 15 jaar op voorhand zoveel overcapaciteit te voorzien aan een stevige kost.
Dus zoals gezegd, hebben we heel veel nagedacht over wat wel en wat niet, en nu hebben we dus een offerte gekregen waarvan zowel prijs als inhoud zijn wat we willen. Dus zijn we die gaan ondertekenen bij Smolders en de uitvoering staat ingepland voor september. Eenmaal die in gang is kan je de details volgen hier.


Aantal posts per pagina
Page 1 of 1First   Previous   Next   Last   


Verstuur