Project 6: De veranda
Zoals jullie in project 4 al lang konden lezen, zijn we van plan om een veranda te plaatsen die de achterkant van het huis overspant tot aan de garage. Op die manier kunnen we de keuken uitbreiden naar buiten toe en wordt de schuur integraal binnenruimte. Boven de deur van de garage tot tegen de stal komt dan nog een plat afdak om droog tot in de garage en stal te geraken.
Ook hiervoor hebben we op Batibouw een keertje rondgeneusd maar uiteindelijk is dergelijke veranda (met grote overspanning en hoogteverschil) toch sowieso maatwerk. Het lijkt ons alleszins een haalbare kaart en een goede oplossing om onze leefruimte te verdubbelen.
De eerste stap hier is alle typische grote veranda-installateurs om een offerte vragen op basis van ons voorlopig plan van de architect. Dan zal al snel duidelijk worden wat het vereiste budget is, als we tout-court al iemand vinden die het kan/wil plaatsen.
Ook hier kan u weer de gebeurtenissen meevolgen, meer info volgt alvast!

Een rondje offertes

Onze nieuwe convectoren zijn nog maar net warm en de volgende offerteronde dient zich al aan: de veranda! Aangezien het volgens sommige fabrikanten al 6 maanden duurt van ondertekening van de offerte tot effectieve plaatsing zullen we er maar meteen aan beginnen zeker? In principe willen we ze geplaatst zien in 2012, tenzij het financieel gezien beter is toch nog net te wachten tot 2013, dan kunnen we een extra jaar inbrengen bij de belastingen... Dat is nog afwachten tot nadat we de offertes in kaart hebben gebracht.
Dus wij aan de slag. Zoals gezegd zijn we naar Batibouw geweest om snel daar alle folders te gaan meenemen van fabrikanten. Die hebben we dan allemaal "rink aaneen" opgebeld voor een afspraak en op 11 dagen tijd zijn 6 van de 8 hier de revue gepasseerd voor een eerste gesprek.
Een overzichtje:
 • Janssens uit Lier
  Deze was de eerste en zette al meteen de toon waarin de grootste producenten van veranda's volgden: "Dat doen wij zo niet.". Blijkbaar is de vraag naar veranda's zo groot en winstgevend dat gerust elk afwijkend of onregelmatig ontwerp kan geweigerd worden... Na ons gesprek is het niet meteen duidelijk wat we van deze offerte eigenlijk mogen verwachten. We vroegen een traditionele veranda met aluminium profielen en lessenaarsdak zoals op het plan aangegeven maar de enige mogelijkheid leek een veranda met plat dak. Dergelijke veranda's hadden we al vaak gezien en zijn ook wel mooi maar in ons geval hebben we dan een glazen opstaande wand van zo'n dikke 4 meter hoog met daarboven 1 vol dak. Dat vinden we al minder esthetisch, ook al heet dat dan "modern" en de prijs is blijkbaar nog duurder dan een veranda met de traditionele aluminiumen profielen. Wil je dan nog een lichtstraat in je plat dak is het nog eens extra dik bijbetalen.
  Een beetje gedesillusioneerd vroegen we tot slot nog een prijsindicatie. We hebben een bepaald budget maar geen flauw idee hoeveel dergelijk ontwerp gaat kosten. Even polsen met een smalende "Dat gaat toch geen 60.000€ kosten?". Alwaar het antwoord even smalend luidde "Makkelijk! Makkelijk!"...
 • Pauwels uit Ninove
  Alvorens te panikeren eerst iemand anders horen. Dit keer een kleinere grote leverancier die blijkbaar het wel ziet zitten om te maken wat we vragen. Het kan dus wel degelijk dat iemand luistert naar wat je vraagt en actief mee nadenkt over een oplossing voor je probleemstelling. Oef!
  Qua beglazing lijkt het er alvast op dat de K-waarden standaard al volstaan voor wat geraamd werd bij de capaciteit van de warmtepomp. Anderzijds is ook al gebleken dat je de aannemingswerken zelf hoort te doen of via een aannemer laat doen. Vanaf je dat mee in de offerte laat opnemen slaat de teller helemaal door... Gelukkig had er hier al een opa exact geopperd wat Pauwels hier kwam te vertellen. Technisch gezien lijkt ons verandaontwerp wel een haalbare kaart na ons gesprek, voor alles kan wel een oplossing gevonden worden. Van de prijs helaas voorlopig nog geen enkel idee...
 • Willems uit Ronse
  Ondertussen hebben al bijgeleerd uit onze 2 voorbije gesprekken, eens horen hoe het zit bij de grootste verandaboer van het land. Daar was het verhaal gematigd positief. Je voelde wel dat er tegenzin was om eraan te beginnen maar uiteindelijk werd het ganse ontwerp in detail behandeld. Technisch gezien moest wel een en ander afgeweken worden van wat we wilden, vooral om de kosten te drukken maar we mogen Willems toevoegen op de lijst die het vooropgestelde ontwerp nog zou willen komen zetten. Voor het eerst kregen we er een on the spot prijsberekening bij, zonder sas en zonder plat dak aan de garage. En wat bleek... 55.000€... Tel daarbij de BTW, het sas en het plat dak en we hoorden in ons achterhoofd de reactie van Janssens all over again...
 • CMW uit Kermt
  Komaan! Dat moet toch echt een (geweldig) pak goedkoper kunnen?! Eens horen bij een kleine leverancier uit de buurt. Van CMW kregen we de zaakvoerder aan de deur. That's the spirit! Geen verkoper met Mercedes C-klasse break met AMG-pack of uitgebouwde Audi A6 break! Neen een zelfwerkende zaakvoerder die 's avonds na zijn uren komt luisteren wat het plan is.
  We hadden vooraf nogal schrik van een leverancier met "Ik doe ramen en deuren en af en toe een veranda" maar ons gesprek ging heel goed en hij doet wel degelijk deftig veranda's. Hij kende onze architect ook van een vroegere samenwerking en opperde ook om die samenwerking te gaan bekijken bij de klant (wat we nog moeten inplannen). Verder kwam hij technisch gezien met voorstellen die exact overeenstemden met die van de architect en zijn plan. Dat ziet er alvast rooskleurig uit. Enkel stelde hij voor om vooraan te werken met een strook "plat dak" van zo'n 66cm breed. Dat had een heleboel voordelen en was goedkoper. Na even nadenken vinden we dat eigenlijk zelf ook beter en hebben we ons ontwerp bijgesteld.
  En zoals het een vakman van de goede stempel betaamd sloeg de man aan het rekenen om ter plaatse een raming te maken van het totale plaatje tot in detail. Die avond zijn we met een glimlach gerustgesteld in slaap gevallen... Onze droomveranda kan nog steeds!
 • All Seasons uit Zandhoven
  Het kan nooit geen kwaad om een beter beeld te krijgen van leveranciers dus lieten we zeker de geplande afspraken doorgaan. Bij All Seasons kregen we alvast qua verkoper een goede indruk. De man was bereid om actief mee na te denken, had zelf creatieve voorstellen en leek eerlijk en oprecht. Het maakt niet uit of de "thermische onderbreking in de driekamer-profielen nog eens extra volgespoten is met isolatiemateriaal" etc. Wat vooral subliem was tijdens ons gesprek was de ongebreidelde kritiek op een andere leverancier die al aan bod gekomen was! Heerlijk die slijkgooierij! Gevolg is wel dat we die leverancier toch maar van "optioneel" naar "zeker en vast niet" hebben verhuisd :) Een andere leverancier die nog moest reageren op ons initieel telefoontje voor een afspraak kreeg er ook stevig van langs en dus hebben we besloten die alvast niet te rapelleren :)
  Ook All Seasons was bereid uit te werken wat sinds het gesprek met CMW het ontwerp is maar ook hier bleek de prijs op Janssens-niveau te zitten. Toch nog even afwachten op de concrete berekening want hij heeft wel echt een goede indruk nagelaten...
 • Verandaland uit Waregem
  De laatste, en kortste, in het rijtje. Ook hier een verkoper die vlot de situatie inschatte maar ook even vlot liever niet all the way wou meegaan in ons ontwerp. De man had wel een pak minder technische kennis vergeleken met zijn voorgangers, hij had een mannetje op kantoor die technisch de foto's en het plan ging bekijken en bestuderen op opties en haalbaarheid.
  Ondertussen hebben we van hem na ons gesprek al vernomen dat ze enkel een plat dak met 2 lichtkoepels zien zitten. Sowieso ook een interessant scenario, we houden liefst nog even alle deuren open. Van de prijs hebben we ook hier nog geen enkel idee.
De doorsnee zullen we hierbij alvast gehad hebben denken we. Zowel groot, middenmoot als klein is aan bod gekomen. Nu wachten we eerst even de offertes af alvorens iets te ondernemen. En dat kan nog wel even duren want maar enkele sturen hun offertes op voorhand door, de meesten willen ze eerst persoonlijk komen toelichten bij een nieuwe afspraak. Aangezien de meesten 2 à 3 weken tijd nodig hadden verwachten we medio december een degelijk beeld te hebben van onze 6 gesprekken.
Wij zijn alvast heel erg benieuwd!!

Ding dong! Euhr wie belt er aan?? We waren het helemaal vergeten maar eigenlijk was er nog een 7e afspraak geboekt eind november. En die diende zich dus van niets bewust aan. Er is dus nog een 7e offerte in the running:
 • Van Der Bauwhede uit Waregem
  Meteen doorgeloodst naar buiten begon de man aan zijn probleemoplossend denken. Hij vond een volledig glazen constructie met aluminium profielen het meest geschikt. Hij vergelijkte ons zelf met Versailles waar ze ook een veranda moesten plaatsen en dat glas ervoor zorgt dat de eigenheid van het pand nog goed zichtbaar blijft. Ok... :)
  Hoewel een ietwat vreemde man voldeed hij wel aan de eisen. Hij tekende ter plaatse een ontwerp uit met geodriehoek en potlood waarbij het dak doorloopt tot tegen de stalling. Aangezien we uit de roulatie van die vorige 6 offertes waren was onze euro niet gevallen dat het dak dan los over de ramen van de nieuwste slaapkamer gaat komen. Maar goed, we hebben het ook niet over de werkwijze rond de poutrel in de keuken in detail gehad dus we wachten even op zijn totaalprijs om dan te zien of het nog de moeite is om zijn offerte bij te sturen naar de realiteit...
  Een ietwat rare situatie met deze leverancier dus, zij het wel dat hij ons erop wees dat momenteel de milieupremies voor vanalles en nog wat, waaronder onze veranda, aflopen eind 2012. Het is dus ten zeerste aangewezen op dit moment om een factuur op 2012 te krijgen voor de belastingen, waar we net aan het overwegen waren om ze misschien op begin 2013 te zetten zodat we de veranda toch 2 i.p.v. maar 1 jaar kunnen inbrengen. Allicht niet dus...
Bij deze zijn jullie ook gewaarschuwd: als je nog dubbel glas of isolatie wil steken, of een brander wil vervangen, of een zonneboiler of warmtepomp wil plaatsen (wie weet :p) dan zeker goed controleren welke termijn nog resteert om dat te doen!! 40% van je factuur kunnen inbrengen bij de belastingen is echt niet niks! ;)


And the results are...

Het heeft allemaal even geduurd maar uiteindelijk hebben we van 6 van de 7 bovenstaande ook effectief een echte offerte gekregen. Het was wel geen evidentie om al deze offertes te vergelijken met elkaar en met wat we willen. Niet iedereen beschrijft immers wat we eigenlijk vooropgesteld hadden en ook de aanpak in zo'n offerte kan al sterk verschillen. Maar we hebben dat weer volledig op onze eigen manier aangepakt:
- Allereerst is er de prijs: We hadden zelf op voorhand een idee van prijszetting maar die bleek tijdens de offertefase al drastisch naar boven bij te sturen. Alsnog gingen de offerteprijzen van "toch nog net aanvaardbaar", over "echt al veel te duur", tot "hoe kunt ge nu 30.000€ duurder zijn én minder aanbieden dan de goedkoopste?!"... Pauwels viel dus al af. Janssens initieel met hun eerste aquarium-ontwerp ook maar die vonden het wel nog de moeite om alsnog uit te werken wat we eigenlijk willen. Zij bleven dus nog even in de running.
- Vervolgens het eigenlijke ontwerp: We hadden 2 ontwerpen die quasi exact overeenstemden met wat we echt willen én die in de onderste regionen zaten qua prijs. Het zou dus dom zijn om een ander ontwerp te gaan nemen en daar nog eens extra voor te gaan betalen. Dan blijven eigenlijk nog enkel CMW en All Seasons over... Hup op bezoek en een kijkje gaan nemen is dan de volgende stap.

Maar zullen we eerst eens zien welke ontwerpen het niet gehaald hebben?
   
 


Een grote knoop om door te hakken...!

De verkoper van Van Der Bauwhede drukte het het mooist uit: "Een auto gaat ge ook niet kopen op basis van de foto, daar wil je eerst eens even mee rijden. En het gaat hier dan niet eens over een goedkope auto." De man had wel een punt, we moeten eens gaan kijken bij de resterende kandidaten.
Wij naar All Seasons waar we zeer goed ontvangen zijn en in detail de ganse offerte hebben overlopen. Zo krijg je een goed zicht op wat er allemaal bij komt kijken, van fundering over bakgoot, K-waarden en veiligheidsglas tot waterdichtheid en platte drempels. Uiteraard ziet het er bij hun allemaal piekfijn uit maar hier hadden we wel een echt goed gevoel bij.
Op naar CMW dan, waar we bij de zaakvoerder werden ontvangen die zelf ook een prachtexemplaar had staan. Hier hadden we vooral het gevoel dat er flexibeler werd opgesteld. We hebben een aantal speciale items waarop hier steeds heel goed werd gereageerd. Een voorbeeldje is de houten balk die boven de keukenmuur moet komen om de veranda maar ook het keukendak te dragen eens die muur gesloopt wordt. CMW brengt die mee en legt die zelf, All Seasons had liefst dat we die zelf leggen.

En zo kwamen we op het punt dat alle grote lijnen duidelijk zijn bij beide partijen en de kleinere finesses de beslissing bepalen:
- Zoals gezegd legden we liever niet zelf de poutrel op de keukenmuur.
- CMW stelde zelf een oversteek voor met buitenspots, zodat je enerzijds buiten licht hebt maar je ook niet steeds de reflectie hebt van binnen als het donker is. All Seasons kon geen oversteek voorzien.
- All Seasons had betere dakbeglazing. CMW had dezelfde leverancier en die heeft dat bijgesteld naar hetzelfde glas.
- All Seasons had betere wandbeglazing met 4-seizoenen glas. CMW had initieel helder ongetint glas maar heeft dat bijgesteld naar beter 4-seizoenen glas van dezelfde fabrikant.
- CMW was bereid om de waterafvoer meer af te stemmen op onze situatie, zijnde door het pergola-dak.
- All Seasons voorziet in volledige technische plannen zoals voor fundering en de blauwe steen, bij CMW krijg je enkele detailschema's.
- CMW kan de veranda komen plaatsen wanneer we maar willen. Bij All Seasons was dat ondertussen begin 2013.
- En alles helemaal uitgewerkt bleef CMW nog steeds enkele duizenden euro's goedkoper dan All Seasons. Enerzijds maar een klein deel van het ganse bedrag, anderzijds kunnen we daar wel de fundering voor gieten.

Na heel wat geheenenweer met de beide kanshebbers waarbij All Seasons nog ongelooflijk veel inspanning heeft gedaan om alsnog het project binnen te halen, waarvoor onze oprechte dank!, hebben we dan toch uiteindelijk besloten om met CMW in zee te gaan.
Het is dus beslist! CMW wordt het die onze droomveranda hier gaat komen plaatsen! De laatste te kraken noot was de kleur, maar toen bleek dat we gratis bi-color konden kiezen (waarbij de buitenkant een andere kleur heeft dan de binnenkant) ging ook dat nog tamelijk vlot. En nu dus wachten op beter weer zodat we aan de funderingswerken kunnen beginnen.
Alvast nog een impressie, niet van CMW want die maken geen ontwerpen, dat het dichtst benadert wat we gaan laten plaatsen. Het wordt een combinatie van dit ontwerp en de onderste 4 van hierboven. De glazen dakpartij wordt iets korter en uit 1 stuk, een strook plat dak gaat ook vooraan de pergola met het sas verbinden, er is dan een oversteek van 22 cm aan de ganse voorkant, de bovenlichten lopen door bij de pergola en er zitten kruisverdelingen in de bovenlichten. Een specialleke dus :p


En we zijn vertrokken!

De aannemingswerken van dat "specialleke" doen we zelf en dus moeten we zelf de fundering graven en de blauwe steen leggen. Daarna komt CMW de boel opmeten zodat de veranda perfect past op wat we zelf produceren.
En dus is de eerste stap de boel open leggen en beginnen graven. Zo'n 80cm diep raden ze aan en zo'n 50cm breed. Enkel beneden moet die gegraven worden, boven ligt er beton reeds onder de tegels. Daarnaast moet er een betonplaat komen over de ganse veranda beneden en schuur zodat de vloer daar stevig 1 geheel vormt. Onder het sas moet ook al een betonplaat komen en dan gaan we ineens ook boven de technische ruimte de druklaag gieten. Op zo'n betonplaat wordt dan de blauwe steen 100% waterpas gemetst.
Na de graafwerken zetten we de bekisting en ondertussen hebben we ook al de man die de beton komt gieten, want dat zien we zelf niet helemaal zitten.Next up: de blauwe steen

Nu de beton er ligt moet de blauwe steen gelegd worden zodat de definitieve afmetingen kunnen opgenomen worden. De steen moet waterpas en op de juiste hoogte voor de afwatering. Daarnaast moet op de juiste plaats de uitsparingen voorzien worden voor de afvoerbuizen van het dak die in de steunpalen van de veranda verscholen gaan zitten.
Gelukkig hadden we een schets van CMW gekregen met de details over hoe de blauwe steen moest liggen en wat die uitsparingen inhouden. Onze vakman heeft dat weer goed gedaan al bleek al snel dat de "vakman" die de blauwe steen voor ons heeft gemaakt minder bekwaam was... Ondanks de duidelijke afmetingen die we hebben doorgegeven zat er een groot verschil op de stenen onderling. En met groot bedoel ik "overduidelijk met het blote oog te zien dat het niet juist is". De ene keer te lang of te kort, de andere keer de hoek te groot of te klein... Alvast een tip hier: meteen mee terug naar de fabrikant gaan en laten zien dat het overduidelijk niet goed genoeg is! Een tijdje later kregen we de gecorrigeerde versie terug die volstond.


En toen was het zover...

Jawel, het moment was daar! CMW was komen meten en als alles goed gaat staat er binnen een week een veranda aan ons huis.
Eerst de puzzel van de wanden, bovenlichten, pergola, sas etc... De grote delen waren al voorgemonteerd maar er waren toch nog een heleboel losse stukken wat mij betreft :) En de kleur is perfect!!
En dan komt het hout aan de beurt. Bovenop de staande wanden komt er hout, dat wordt dan ingekapt waar het de muur raakt. Daarnaast komt een "gust" van een balk op de keukenmuur die later de boel omhoog moet houden als we de keukenmuur uitkappen. En dan wordt de boord langs binnen gemaakt, de oversteek langs buiten en het plafond van het sas en de pergola. Daarna wordt het plafond gedicht en de bakgoot gemaakt inclusief 4cm isolatie langs boven en de EPDM o.a. netjes ingewerkt in het dak van de keuken. Daarna wordt op het resterende gat alles klaar gemaakt voor de aluminium lichtstraat en komt de aluminium boord langs voor erop. Kortom alles klaar voor het laatste deel: het glas.
  
En nu nog het glas erin dus. Voor de lichtstraat was het Sancosun 30/17 van Lerobel. Zoals je kan zien zijn dat aardig dikke glasplaten dus dat moest met de kraan over het dak. Voor de kraan zorgde CMW. In de wanden zit 4-seizoenenglas, dat moest gelukkig niet over het huis want dat was toch even een spannend moment...
 


En ze is klaar!!

Voila, het einde van dat avontuur maar nog niet van ons project. Ze staat al te fonkelen maar aan de binnenkant moet nog aardig wat gewerkt worden. Isolatie, spots, gyproc al om te beginnen. Later nog iets van gordijnen allicht. Maar nu alvast supercontent!
Aantal posts per pagina
Page 1 of 2First   Previous   [1]  2  Next   Last   
Kris      Veranda   07/06/2017 01:42:51
Ga NOOIT in zee met Janssens veranda's uit Lier. Absolute waanzin! Gepost door: Kris

Kevin      Veranda   15/12/2016 12:24:21
Leuk om jullie verhaal te lezen. Het resultaat mag gezien worden :) Wij zijn bij perfecta geweest (http://www.verandalandperfecta.be/), zijn we heeeeel tevreden van! Gepost door: Kevin

Dolores       Veranda   06/07/2016 05:27:56
Als ik jullie allemaal 1 grote raad mag geven, ga nooit in zee met Willems Veranda !! Gepost door: Dolores

Kris      Veranda   30/04/2015 12:38:02
Dag debie, Niet echt problemen gehad ondertussen hoor. Er was een lek als het stormde maar dat is al meer dan 2 jaar van de baan. En ik heb eens naar een rubber aan een deur moeten laten kijken maar ook dat is permanent opgelost. En op 1 plaats had de silicone niet goed gehecht, ook dat is toen mee opgelost. Nog steeds zeer tevreden bijgevolg, de dienst na verkoop was ook snel en doeltreffend. Vooral gezien de omvang en complexere situatie vind ik die 3 puntjes eigenlijk minimaal... Gepost door: Kris

debie      Veranda   29/04/2015 02:50:13
en alles ok na 3 jaar of toch wat problemen ondertussen? Gepost door: debie

Kim en Dirk      Veranda   09/06/2014 02:11:24
Knap!!!! Gepost door: Kim en Dirk

Kris      Veranda   18/10/2013 02:19:22
Ik ga hier eens dringend de resterende foto's zetten want ondertussen staat ons pareltje hier al een jaar te blinken :) Gepost door: Kris

Kris      Veranda   18/10/2013 02:07:14
Dag Patrick. Bedankt voor je post. Het verschil bedroeg 3.000€ ofzo, niet zoveel. Het verschil zat hem vooral in wat geleverd werd. CMW heeft ook een poutrel zelf gelegd, kon bi-color geven voor dat bedrag (is gratis!!) en kon vooraan een afgewerkt platdak zetten wat All Seasons niet kon. Bij hun moest er glas tot aan de voorkant, terwijl we liever de boord plat dak aan de binnenkant helemaal rondom lieten lopen. Dus enerzijds een klein prijsverschil, vergeet niet dat de anderen 10.000€ tot zelfs 20.000€ duurder waren voor veel minder!!, anderzijds werk je met CMW rechtstreeks met de zaakvoerder ipv een verkoper en zijn zij meer bereid mee na te denken en te realiseren. Wat ik ondertussen iedereen aanraad is zeker bij deze 2 te horen, CMW en All Seasons omwille van prijs, kwaliteit (!), bereidwilligheid en grondige aanpak. Alle anderen kwamen met een duur en vaag verhaal en zijn amper bereid af te wijken van een standaardveranda, wat in ons geval wel nodig was. Gepost door: Kris

patrick      Veranda   17/10/2013 06:56:35
hoi, ik zou ook een veranda willen plaatsen maar zou in victoriaanse stijl gaan .Heb een mail gedaan naar cmw voor een offerte maar zou ik mogen weten hoeveel het verschil was bij jullie tegenover all seasons. mvg. Patrick Gepost door: patrick

carlo      Veranda   10/06/2013 01:45:21
Hallo, we hebben vandaag cmw verandas prijs laten maken . Hij heeft jullie adres vernoemd omdat jullie hetzelfde soort dak als ons dak zouden hebben . Is het mogelijk om eens naar jullie veranda te komen kijken ? Vriendelijke groeten Carlo Gepost door: carloVerstuur