Project 8: Zonnepanelen
Ons elektriciteitsverbruik gaat door onze warmtepomp aanzienlijk stijgen, zo'n 6500 kWh per jaar ruw geschat met alles erop en eraan. Het vorige jaar was al goed voor 5500 kWh maar daar zat ook onze warm-water-productie in. Nu hebben we uit nieuwsgierigheid eens iemand laten komen voor informatie over zonnepanelen. Hoewel we van mening waren dat dat iets is dat niet rendeert en pas binnen 5 à 10 jaar aan de orde is zowel budgettair als technologisch, wilden we toch het fijne ervan weten.
Hoe zit dat met subsidies, belastingen en groene-stroom certificaten etc? Waarom is er nu een massale vraag naar en wat zijn ze net aan het verminderen of aan het afschaffen? We dachten namelijk dat die certificaten enkel gegeven worden wanneer je meer produceert dan je verbruikt, lijkt ons logisch. Maar in ons belgenland bekijken we dat blijkbaar anders :)
Het is dus wel degelijk zo dat als je 1000kWh produceert je daar een groene-stroom certificaat voor krijgt, ook al heb je zelf die 1000kWh opgesoupeerd. Heerlijk, want dan krijg je naast gratis 1000kWh aan elektriciteit ook nog eens gratis geld om zo'n extra 700kWh te kopen, en dat gegarandeerd in een contract van 20 jaar! Logisch dat dat geweldig veel geld moet kosten...
De belastingaftrek kunnen we alleszins al vergeten want dat potje zit al 4 jaar overvol met de warmtepomp.

Wij naar SolarTotal

Dan blijven volgende vragen over: Hoeveel kost dat, hoeveel panelen kunnen we waar leggen, wat is de terugverdientijd, hoe lang gaat dat mee en wat brengt ons dat allemaal op?
Dus lieten we SolarTotal komen, één van de grotere die we zo meteen kenden. En wat bleek, hoewel de efficiëntie van die PV cellen eigenlijk niet is om over naar huis te schrijven, rendeert het effectief wel, en nog het meest als je ze nu meteen bestelt... Die groene-stroom certificaten zakken dus in bedrag dat je krijgt per 1000 kWh. Vanaf 1 juli werd het 300€ per 1000kWh, vanaf 1 oktober nog 270€ en zo blijft dat nog een eind verder zakken naar 90€ voor diezelfde 1000kWh geproduceerde stroom. Dilemma 28 diende zich dus aan... Wachten met de investering en hopen dat de technologie het verschil in geldelijke opbrengst ietwat wegwerkt, of ze toch maar meteen leggen aan 300€ per 1000kWh?
Even becijferd bleek dat we zeker op het dak van de keuken en badkamer panelen leggen, want dat staat pal naar het zuiden. Daar passen er 10 op, goed voor zo'n 2000kWh per jaar. Op het dak van onze zolder is het rendement al een eind gedaald omdat die recht naar het oosten of westen staan. Daar kunnen er 8 panelen op 1 kant die samen zo'n 1350kWh per jaar zouden opbrengen, 19% minder rendement dan het zuiden. En op de schuur kunnen we er eigenlijk geen leggen omwille van dakvensters en schaduw. Nog een optie is om een constructie in de tuin te zetten met een reeks panelen gericht naar het zuiden met ideale helling etc. maar de kost van die constructie is groter dan het verlies van ons dak naar het oosten of westen.
Als we dat dak boven keuken en badkamer vol leggen met 10 panelen, hebben we een investering waarvan de prijs bijzonder meevalt, eerder goedkoop eigenlijk, en een terugverdientijd van een kleine acht jaar omdat we niets kunnen inbrengen bij de belastingen, anders zou het rond de 5 jaar zijn. Als we daar 8 panelen op de zolder aan toevoegen is onze investering iets minder gunstig maar produceren we wel om en bij de 3350kWh. Als je daar de groene-stroom certificaten aan toevoegt dekken die zonnepanelen toch quasi volledig het verbruik van de warmtepomp en dat is eigenlijk wat we als doel hadden.
SolarTotal werkt wel met chinese panelen, zowat nummer 1 van te mijden items qua zonnepanelen, en kan pas de installatie gekeurd krijgen na 1 oktober dus aan 270€ per 1000kWh.


Wij naar IBA Technics

Dan maar eens rondkijken naar andere panelen die gelegd en gekeurd geraken voor 1 oktober? Die 30€ brengt ons uiteindelijk op 10 panelen toch al ruim 1000€ extra winst op in totaal. Daarvoor kun je toch al met 3,23 personen in het Hof van Cleve het seizoensmenu Ontdekking met aangepaste wijnen gaan doen, denk ik dan? Als we die 8 op de zolder erbij leggen kan die 4e man zelfs na anderhalf gerecht nog blijven verder genieten :)
Eens horen bij de firma die bij onze buurman 24 panelen is komen leggen, IBA Technics. Panelen komen uit Tienen, Leuven en Duitsland én de installatie geraakt gekeurd voor 1 oktober. Ideaal dus!
Ondertussen hebben we ons eerste gesprek gehad en is het wachten op de offertes. Ook hier 10 panelen op de keuken en badkamer pal naar het zuiden en mogelijk 8 panelen op het dak boven de zolder aan de oostkant. Blijkbaar ziet die kant toch nog net meer zon dan de westkant.
Benieuwd wat het resultaat wordt, en dan niet te lang twijfelen om te bestellen want eens te meer blijkt: Time is money!
Wordt vervolgd!


En ook dit is beslist!

Ook hier hebben we de knoop doorgehakt en een bestelling geplaatst bij IBA Technics. Na wat rekenwerk en geheenenweer kunnen we het meeste rendement uit onze daken puren door 8 panelen op de zuidgerichte dak te leggen boven de keuken en badkamer, zover mogelijk uit de schaduw van het huis, en 10 panelen te installeren op het oostelijke dak boven de zolder.
Op 8 jaar zijn deze panelen maar pas afgeschreven, omdat we ze niet kunnen inbrengen bij de belastingen omwille van de warmtepomp, maar toch rendeert dit nog aanzienlijk op 20 jaar looptijd. IBA Technics heeft ons ook nog beloofd deze voor 1 oktober te laten keuren wat de terugverdientijd zeker ten goede komt. Simpel gezegd zijn we nog steeds niet overtuigd van de technische efficiëntie van dergelijke panelen maar aangezien de oversubsidiëring zodanig wordt afgebouwd rendeert het gewoon niet om te wachten op een technologische sprong of het wél kunnen inbrengen bij de belastingen. Dus leggen we ze nu, brengt de investering 12 jaar minstens 1500€ per jaar op aan nettowinst en zien we daarna wel wat de situatie is.
Op deze manier gaan we niet genoeg produceren om de warmtepomp alleen op jaarbasis te laten draaien maar doordat onze elektrische warmwaterboiler vervangen wordt door die warmtepomp gaat onze elektriciteitsfactuur allicht toch dalen als we rekenen dat we de groenestroomcertificaten spenderen aan de aankoop van elektriciteit.
Dus hoewel het dubbele gevoel bij de technologie en de beperkt efficiënte oriëntaties van onze daken is dit cijfermatig toch een goede investering als we ze asap doorvoeren. Dus eind september komen ze ook die leggen, het gaat hier druk worden in september!


Een happy ending...?

Ondertussen komt het einde van september meer en meer in zicht, en dus ook het einde van groene-stroom certificaten aan 300€. Maar onze leverancier garandeert ons een keuring voor 1 oktober, en effectief op 27 september was het zover!
Mooi op de afspraak kwam een team van 4 onze 18 zonnepanelen leggen. Ok, ze dachten wel dat het aan de westkant te doen was i.p.v. de oostkant maar voorts zijn we uitermate tevreden van de snelle aanpak van onze leverancier.
Een fotoreportage:


So far so good, maar waar blijft die keurder??

Onze installatie werkte van zodra de kabels werden aangesloten aan de elektriciteitskast. Gelukkig mocht dat ook de nieuwe elektriciteitskast zijn in de technische ruimte die net werd voorzien voor onze warmtepompen. Maar voor de groene-stroom certificaten geldt de keuringsdatum dus die moest nog even zeker op tijd langskomen voor zijn handtekening.
En jawel, 2 dagen later was ook hij van de partij. Na een vlotte keuring en de nodige paperassen was het wel degelijk zover: Project 8 helemaal geslaagd, en we hebben nog enkele prachtige dagen zonnige nazomer kunnen meepikken ook nog!
Ondertussen heeft ook de VREG onze installatie goedgekeurd en zijn de papieren voor Infrax, die de certificaten uitbetaalt, de deur uit. Dus nu is het de teller in de gaten houden en innen bij elke 1000kWh. We hebben alvast gemerkt dat onze dagteller frequent achteruit loopt dus ergens komt er toch al elektriciteit vandaan :)
En zo zijn we hier in de Lindestraat 9 zowel content bij regenweer, voor onze waterputten, als bij zonnig weer! Heerlijk!

Aantal posts per pagina
Page 1 of 1First   Previous   Next   Last   


Verstuur