Project 7: Regenwaterrecuperatie
Als ons gezinnetje hier volgens plan gaat uitbreiden (we zullen eerst de volgende kapoen afwachten :)) dan gaan de toiletten hier nog aardig wat doorgespoeld worden! Ook gebruiken we nu drinkbaar water om te gieten wat ook echt zonde is.
Sowieso waren we al van zin om op de ongebruikte plaats achter de stalling 2 m³-vaten te plaatsen om het regenwater van de daken in op te vangen. Maar daarmee zouden we dan enkel kunnen gieten en niet de toiletten doorspoelen.
Net zoals alle prijzen gaat ook de waterprijs er allicht niet malser op worden dus neusden we eens rond naar een degelijk regenwaterrecuperatiesysteem (Ook een niet onaardige Scrabble-score ;)). Blijkt dat daar het motto is "Hoe groter hoe liever", waardoor onze 3000 liter put al snel werd bijgestuurd naar minstens 5000 liter, allicht eerder 10000 liter.
Het is de bedoeling dat deze put ingegraven wordt onder het grind dat nu voor ons gras ligt. Vandaar loopt het opgevangen water dan naar een pomp in de garage en vandaar naar de technische ruimte en/of toiletten.
Aangezien toch alles open ligt binnenkort, kan dat er en passant ook nog bij :)
Ook hier stay tuned voor de rest van dit verhaal.

De puzzel vooraf

Je zou denken dat het allemaal simpel kan uitgevoerd worden totdat wordt bekeken hoe welke put op zijn plaats gaat geraken. We wilden een 10000 liter put maar waar steken we die best en hoe geraakt die daar? We wilden initieel dit onder het grind stoppen, amper breekwerk, maar bij het uitwerken van ons plan bleek al snel de voorkeur om deze voor de stal en garage te plaatsen, onder de klinkers. In dat geval kan je makkelijke water aanvoeren, de toekomstige veranda was ondertussen uitgewerkt, en kan je makkelijk met het water naar de garage onder de grond. Maar hoe geraakt een put van 10000 liter daar?
Ondertussen was de grondwerker voor het captatienet van project 5 al een keer op bezoek geweest en die had goede ervaringen met Paesen. Dus pleegden we een telefoontje en wat bleek... hun motto "Enig in service" is 100% correct! 2 personen van hun transportafdeling zijn hier ter plaatse komen kijken om in te schatten hoe een maximaal volume hier zou binnen geraken zonder dat er 6 ton over het dak van het huis moet geheven worden.
Daarbij bleek dat we maximaal 8000 liter kunnen plaatsen in 2 gekoppelde putten van 5000 liter en 3000 liter. 8000 liter leek ons toch ook al niet niets en dus hebben we die 2 putten besteld. We hebben een uitgebreid schema van hoe één en ander moet geplaatst worden en hoe we werken met 1 filterput, aanvoer en overloop etc, en dat zou volledig moeten lukken. Wat ze wel niet leveren is de pomp en toebehoren om het water eruit te halen voor gebruik, dat is voor de sanitaire verkopers en ondertussen hebben we al gemerkt dat we bij Smolders hiervoor terecht kunnen en nog een fikse korting krijgen op de koop toe.


En we zijn vertrokken

Vanmorgen, zaterdag, om 7u15 stond onze grondwerker voor de deur. We gaan vandaag de plaats voor de 2 waterputten uitgraven, de putten zelf worden dan maandag geleverd en geplaatst.
De klinkers liggen al aan de kant, nu nog checken dat kraan en vrachtwagens voor afvoer binnen geraken langs de schuur en dat bleek ook geen probleem te zijn. Het graven kon beginnen: 2 meter diep en plaats voor 2 putten van 1,70m en 2,25m breed. En dan nog even diep een strook waar de koppelingsbuis moet komen vrijmaken.
Benieuwd hoe dat er vanmorgen uit zag? :)


Plaatsen van de putten, deel 1...

Jawel, wel degelijk deel 1... :) Met een beetje vertraging arriveerde een vrachtwagen van Paesen met kraan en 2 putten. Het moment van de waarheid diende zich aan. De 2 mensen van Paesen hadden alle maten van de poort vooraan opgenomen en met speciale trekker en speciale kraan zou dat allemaal nét lukken. Onze man ging aan de slag en reed de vrachtwagen achterwaarts de schuur binnen. Door de poort vooraan geraakte hij alvast relatief vlot, er was nog marge in hoogte, zo'n 10cm ongeveer. De breedte was geen probleem. Maar dan achteraan bleek al snel dat die poort te laag was voor de kraan op de vrachtwagen... Onze man heeft zijn kraan op de absolute minimumhoogte gezet en mits dat we nog een plank van 3,5cm van de balken van de poort achteraan klopten, kon hij net exact binnen met de kraan op de vrachtwagen. Millimeterwerk... De putten zelf op de vrachtwagen waren geen probleem. Bijgevolg was hij door de schuur en kon de eerste put, die van 3000l die het verst moet, gelost worden.

En daar hebben we toevallig ook nog beelden van:


Maar dan die van 5000l! Blijkt dat de kraan op deze vrachtwagen echt héél nipt berekend is voor het gewicht van die put. De normale kranen die voor dergelijk gewicht gebruikt worden pasten sowieso niet door de poort. Aangezien onze man die put vlak achter de vrachtwagen moet laten zakken staat de kraan eigenlijk aan de verkeerde kant van de waterput. Bijgevolg reed hij zijn vrachtwagen de straat op om daar de 5000l put te verplaatsen naar achteraan op de vrachtwagen, dan staat die meteen bij de plaats waar hij hoort.
Een half uur hebben we zo de Lindestraat hier afgesloten, de kraan kreeg de put niet los van de vrachtwagen. Het idee om hem dus af te laden, dan de kraan te verrollen en de put terug op de vrachtwagen te plaatsen ging niet door... Wat nu gedaan?? Onze man is dan maar met onze 5000l put terug vertrokken om hem door een grotere kraan meteen vanachter op zijn vrachtwagen te laten plaatsen met de kraan aan de juiste kant... Overmorgen komt hij in de juiste volgorde terug om nog eens te proberen...
Nog een foto van hoe dat er allemaal uit zag?


Plaatsen van de putten, deel 2...

Eindelijk zien we op donderdag onze 5000l put terug, klaar om opnieuw door de schuur gereden te worden. Ditmaal een andere vrachtwagen die kleiner is en met een kraan die vlot 3780kg kan opheffen.
Gezwind reed onze man zijn vrachtwagen op zijn plaats, de put aan de ketting en plaatsen maar. De koppeling met de andere put moest wel in de gaten gehouden worden en de put moet zo ver mogelijk van waar de veranda komt.
Nog een klein draaitje aan de 3000l put en ze staan!

En ook van het plaatsen van deze put hebben we toevallig beelden:


De beide putten stonden wonderbaarlijk waterpas van de eerste keer, en de koppeling van 'tzelfde. In de 5000l put hebben we dan een aanvoer-gat geslagen dat al deels voorzien werd, en dan beide putten tot de helft gevuld met leidingwater.
En nu is het volgende karwei alles terug dichtgooien en dan eigenlijk gewoon laten staan tot we terug de tijd hebben om met dit project bezig te zijn want nu is het over naar project 5: de warmtepomp waarbij we moesten wachten tot alles door de schuur is gereden wat er nog door moest aangezien onze schuur toegemetst gaat worden met ytong. Bij deze kunnen we daarmee aan de slag!



De pomp en filter zijn gearriveerd

Tegenwoordig zitten de pomp, de filters, de aanzuigleiding, de voeler, de vergaarbak en de schakelaar tussen leidingwater of regenwater allemaal in 1 geheel, netjes voorgemonteerd in een kast die maar weg te hangen en aan te sluiten is. En zo is er dus ondertussen eentje gearriveerd met alles erop en eraan.
Plaatsen zit er nog niet in, best eerst de andere onderdelen installeren zoals de regenwaterfilter en de overloop daarvan.
Toch al benieuwd? Dan alvast een plaatje:



Assemblage

Allereerst onze Kessel regenwaterfilter correct op zijn plaats gezet. Die moet namelijk vanboven exact overeenstemmen met de bovenkant van het nieuwe niveau van de klinkers. (Dat we daar achteraf nog 6 cm aan toegevoegd hebben moeten we nog oplossen :)). De aanvoer naar de 5000l-put is aangesloten. De aanvoer naar de filter en de overloop moeten nog gebeuren.
Voor de overloop van onze regenwaterfilter moeten we naar vooraan het huis. De beste weg is dan door de garage. Gezien de gescheiden riolering die er in de toekomst allicht toch van komt, werken we voor het huis een nieuw "putke" in. Dat had onze architect al aangeraden en volgens de man van de EPB-regelgeving krijg je nu zelfs nog subsidie voor het scheiden van afvoerwater, evenals voor het plaatsen van de regenput trouwens.
Aangezien deze afvoer onder de betonklinkers door moet, er voor de veranda toch een betonplaat en fundering moet gegoten worden en ons resterend betonklinker-terras hoger komt dan vroeger, zijn we dus maar begonnen met alle betonklinkers weg te halen, beginnend met die voor de afvoer. Dan nog een gat naar de garage onder de grond, een buis tot vooraan en het nieuwe "putke" vooraan tijdelijk aansluiten aan het oude "rioolputke".
Voor de gescheiden riolering hebben we al een en ander verlegd naar onze nieuwe afvoerbuis. Enkel het keukendak en het putke op de oprit moeten nog grondig verlegd worden en de 2 daken langs voor moeten nog ondergronds rechtstreeks in het nieuwe putke lopen. De rest loopt naar onze regenwaterputten.
Nu de afvoer erin ligt, kunnen onze aanzuigleiding en voeler ook langs deze weg naar de waterputten. En dan was het nog kwestie om de kast met de pomp en toebehoren correct aan te sluiten en een collector te voorzien voor alle verbruikplaatsen van regenwater.
Plots hing er dan ook nog een wasbak naast en zo staat dit gedeelte ook weeral klaar. Nu nog de aanvoer!
Voor de aanvoer kan er nog niet zoveel gebeuren, het overgrote deel moet via de veranda en die moet nog gebouwd worden... Maar 1 aanvoer is toch al te leggen en handig meegenomen: die van het dak van de schuur achteraan, dus die hebben we eraan gehangen. En laat het nu maar regenen!



Aantal posts per pagina
Page 1 of 1First   Previous   Next   Last   
liam houben      Waterrecup   24/09/2016 09:37:03
dat hebben juli goed gedaan liam houben en paesen Gepost door: liam houben

Marc en Nadine      Waterrecup   17/11/2013 10:52:15
Mooi verslag met duidelijke toelichting en foto's ! Toch een vraagje. Wij hebben een grof-filterput vóór de RW-tank en een drijvende aanzuigkorf, maar overwegen ook om na de pomp fijnfilters te plaatsen zoals bij jullie. We vroegen ons af waarom die filters verbonden zijn met de afvoer? Of zit hier na omschakeling een soort filterreiniging op? Dank voor uw antwoord. (B-9550 STEENHUIZE) Gepost door: Marc en Nadine

Petra      Waterrecup   16/05/2012 12:12:40
We moeten toch precies eens komen zien naar al dat harde werk. Gepost door: Petra



Verstuur