Project 4: Een plan
De lente is in het land en dus gaan we weer van start met onze projecten. Ook al zal het er vanaf augustus wat rustiger aan toe gaan, toch willen we nog voor de winter één en ander veranderd zien aan ons huisje.
Al van bij de aankoop van ons huisje hebben we nogal wilde plannen om die zee aan ruimte hier helemaal te benutten. Kernwoorden zijn vooral veel open ruimte, natuurlicht en ecologie. Het is geen geheim meer dat we graag een groter gezinnetje willen en de kids moeten wel allemaal een eigen kamer kunnen hebben op termijn. Daarnaast dromen we al van in het begin van een orangerie en een kookeiland en een tegelkachel en veel leefruimte met niveau's en een zithoek en een grote boekenkast met zo'n laddertje eraan in de bureau en ga zo maar door. En als dat dan ook nog eens ecologisch verantwoord kan is dat helemaal mooi meegenomen.
Al snel bleek het belang van een architect. We zoeken een gefaseerd stappenplan dat realistisch en uitvoerbaar is en waarin alle elementen zijn opgenomen. Naast wensen zijn er ook nog enkele dingen die echt moeten veranderen aan ons huisje, zoals de brander in de kelder en de vloerbedekking op de eerste verdieping. Ook die moeten mee in het plan.
Onze zoektocht naar een plan kan je hier volgen. De verschillende uitvoeringen kan je als aparte projecten terugvinden.

Een architect

Onze buurman heeft ons meteen een architect aangeraden. We zoeken vooral iemand met veel ervaring, o.a. in renovatie en hoeves, want er komen nogal veel aspecten bij kijken. Naast het onderzoeken van draagstructuren, het dak, de waterleidingen, verwarming en de veranda, moet het ganse plaatje ook nog eens in een stappenplan gegoten worden waarin we liefst zoveel mogelijk zelf en op ons eigen tempo, lees: het tempo van onze bankrekening, doen.
Onze eerste kandidaat leek meteen goed. Duur zijn ze allemaal :p
Eerste stap was alles komen opmeten, binnen en buiten. En nu volgt een afspraak om het eerste ontwerp te doorlopen en te zien of iedereen op dezelfde golflengte zit. Benieuwd!
Meer info volgt!


Eerste gesprek

Op 30 maart hebben we ons eerste gesprek gehad met de architect. Hij was al een keertje langs geweest voor de offerte maar nu had hij een allereerste voorstel bij dat we uitvoerig hebben besproken. Het zat nog niet helemaal in de richting maar wat wil je na een offertegesprek van een half uurtje.
Grootste stap voorwaarts voor ons was het zien van alle maten van ons huis. Nu kunnen we concreet beginnen denken. Zo twijfelden we bv. over de haalbaarheid om de ruimte op de schelft boven de garage in twee te delen voor een slaapkamer en bureau. Maar nu blijken die kamers nog groter te zijn dan onze huidige slaapkamer dus dat valt al volledig mee ;)
Grootste stap voorwaarts voor de architect was vooral dat we nu eens op een rijtje konden zetten hoe wij het concreet zagen. We hebben de verschillende aspecten allemaal aangeraakt, van veranda tot technische ruimte, van de keuken over de zithoek en mini-badkamer tot de schelft en van regenwaterrecuperatie over warm water tot verwarming.
De enige dingen die nog echt in detail moeten uitgedacht worden is hoe de veranda concreet gaat zijn, maar daar gaan we de veranda-mensen eens diep laten over nadenken, en hoe recuperatiewater dan wel op de bestemde plaatsen, lees: toiletten, gaat geraken. Niet echt blokkerende dingen alleszins.
Kortom, van 20u30 tot 22u20 een vruchtbare brainstorm gehad. Het voelt goed dat de bal eindelijk aan het rollen is en we zijn vooral heel nieuwsgierig naar de nieuwe versie van het plan van ons toekomstig huisje!


Eerste voorontwerp

We hebben ondertussen nog een keertje samengezeten met onze architect om te komen tot een plan waarmee we naar de mensen van de warmtepompen kunnen. Er zijn weer wat dingen bijgestuurd en geconcretiseerd en op dit plan zitten de ruimtes en bestemmingen helemaal goed.
De nieuwe ramen zijn maar provisoir en we hebben ondertussen besloten om nog een extra bergingzolder toe te voegen boven de schelft. Verder zit het meeste wel snor.
Met dit kunnen we alvast verder naar de warmtepomp- en de veranda-mensen die op hun beurt het plan allicht weer zullen bijsturen, en dan zijn we er bijna!
Wil je al eens een kijkje nemen moet hier zijn.
Vanaf nu is het dan ook even over naar project 5 en project 6, vooraleer hier nog iets gaat bewegen.


De bouwaanvraag is op de bus!

Ondertussen werd nog wat geheenenweerd met ons voorontwerp en werden de puntjes op de i gezet. Af en toe nog een geniaal idee omtrent de trap ertussen, en het ganse plaatje helemaal uitgewerkt op papier.
Zo hebben we ook de regenwaterput helemaal uitgewerkt op het plan, komen er gescheiden waterafvoeren naar de riolering toe, liggen er plots zonnepanelen op ons dak boven de keuken en badkamer, staat de trap in de schuur netjes ingewerkt in het geheel, is de tweede badkamer van kant verschoven en is beslist waar welke ramen komen in muren en daken.
Een hele boterham en het heeft wel even geduurd eer het op punt stond, maar nu lijkt het ons finaal en we zijn er helemaal verliefd op! Als dan de architect ook nog eens zijn creatieve geest de vrije loop laat gaan en onze viereneenhalve "Zithoek" omdoopt tot "Haardhoek", "Wintertuin" en "Bibliotheek" slaat onze fantasie op hol :) Daarbij prijzen we ons vooral gelukkig met wat we hier, op ons plekje in Haspengouw, kunnen verwezenlijken.
Dus als het plan finaal is kan het dossier voor de bouwaanvraag worden opgesteld. Gisterenavond was het zover en kwam de architect om alles in zes- of viervoud te laten ondertekenen. Een hele stapel papieren, van plannen tot totaal overbodige afpuntlijsten, tot ook jammer genoeg de voorlopige rekening :) Ook onze buurman hebben we gevraagd om de aanvraag te ondertekenen. We waren daar de voorbije week al een keertje ons plan gaan uitleggen met de plannen erbij. En hij was bereid om zijn goedkeuring op papier te zetten dus daar moeten we ook al niet meer van wakker liggen. Dank u buurman!
En nu... nu is het wachten op de papiermolen... Eerst krijg je na ongeveer 2 weken een brief dat ze je aanvraag hebben ontvangen en dan begint een termijn van 105 dagen te lopen waarna je bouwaanvraag hopelijk is goedgekeurd. Het gaat hier dus eventjes stil worden in project 4, maar er staat dan weer een hoop te gebeuren in de andere projecten!


Onze bouwaanvraag is goedgekeurd!

Laatst kregen we een kaartje in de bus dat we de uitslag omtrent onze bouwaanvraag mochten gaan afhalen in het administratief centrum. Nieuwsgierig als we zijn werd die nog dezelfde dag gehaald en gelukkig was het positief nieuws!
Geen enkele opmerking staat erin, gewoon nu nog 30 dagen een geplastificeerd document aan de poort hangen om te laten weten dat de aanvraag werd goedgekeurd (euhr... België zeker?) en dan klaar is kees.
Volgende stap wordt dan de EPB-berekening en -aangifte, wat dat ook moge zijn. Die hoor je te doen in het begin van de werken, of nog beter voor de werken maar daar is het al te laat voor :) Gelukkig heeft onze architect al een offerte geregeld en gaat hopelijk niet teveel energie in dergelijke formaliteiten. Aan het einde der werken wordt dan nog gekeken of alles klopt met de regelgeving en dan is ook dat achter de rug.
Stel u voor... "het einde der werken"... :)


Aantal posts per pagina
Page 1 of 1First   Previous   Next   Last   
Petra      Een Plan   16/05/2011 12:40:07
YEAH!! Gepost door: Petra

Kris      Een Plan   15/05/2011 04:27:07
Goed nieuws Petra! Doordat we een nieuwe zolder gevonden hebben en nog wat extra berging hier en daar is er nu wel plaats voor 6 slaapkamers! We kunnen de zolder boven het huis niet splitsen in 2 kamers zolang we geen berging hebben voor alle rommel die we willen bijhouden. Maar dat gaan we nu dus boven de schelft stoppen, boven onze toekomstige slaapkamer en de bureau. Dan wordt onze huidige slaapkamer een beetje kleiner en logeerkamer en de resterende 2 kamers en de zolder in 2 kamers verdeeld zijn dan voor de kinderen. Weeral een probleempje opgelost :) Gepost door: Kris

Petra      Een Plan   29/03/2011 10:53:56
Ambitieus, zolang er maar een logeerkamer blijft :-), want wij willen wel mee genieten van die plannen. Gepost door: PetraVerstuur