Project 3: Onze tuin
Er wordt niet stil gezeten in de Lindestraat 9, volgend project is onze tuin. En ons tuintje belooft een hele onderneming te worden.
Enerzijds moet één en ander opgekuist worden, anderzijds willen we een aantal dingen aanpassen en hebben we nieuwe plannen met al die zee van ruimte.

We gaan het dan ook in stukjes aanpakken en houden jullie per onderdeeltje op de hoogte.

Eerst opkuisen en aanpakken

Starten deden we met de iets groffere delen van de tuin. De 3 bamboestruiken moeten er meteen aan geloven. Eerst geprobeerd kort te snoeien en kapot te krijgen maar het werd het harde labeur om alles met wortels en al uit de grond te halen... Als ik een tip kan geven omtrent bamboe: beter vroeg dan laat of nog beter nooit! (Later bleek er zo nog een "winnaar" te staan in de tuin...) Er stond nog een vierde struikje dat geen bamboe was maar toch mee is gesneuveld in het proces. Eens opa Duffel bezig is is hij niet te houden :p

Gelijktijdig met de bamboe moet ook de haag eraan. Vorig jaar hebben we die 2 maal netjes gesnoeid maar eigenlijk is ze veel te breed gelaten. Dus dan na de winter maar eens stevig eraan snoeien. Ruim 40cm dunner, hier en daar met de zaag erbij. De hoogte hebben we behouden.
Het is even schrikken om volledig door de haag te kunnen zien maar al snel is dit weer helemaal terug toegegroeid eens de blaadjes de kop op staken. Ook hier net zoals met de bamboe een gigantische berg afval.

Het ergste was dan achter de rug. In een oud boekje van den bompa heb ik gelezen hoe eigenlijk gazon moet worden onderhouden. Vorig jaar moesten we vooral wennen aan het afmaaien (2,5 uur is niet te onderschatten :p) en hebben we niet zoveel verzorging toegepast. Dit jaar mikken we naar een mooi groen grasveld.
Eerst kilo's, en dan bedoel ik ook kilo's, kalk erop gestrooid en gespoten tegen alles dat niet op gras leek. Ik denk dat we wel 10 categorieën flora hadden staan tussen het gras, van paddenstoelen over klaver en mos tot ganse bloemenweides in paarse en gele kleuren. De vijverplanten die nog af en toe de kop opsteken had ik al met de hand verwijderd.
En wanneer bleek dat dit allemaal toch iets leek uit te halen hebben we geverticuteerd. In het begin even schrikken maar het is helemaal goed aan het komen met ons gras. Geen bloemen, heel beperkt wat klaver en nog hier en daar mos.
Het grootste probleem nu... mollen... :)

En tot slot bij de eerste taken, de notenboom wat bijwerken. Hij helde nogal fel over naar onze buurman dus hebben we dat wat bijgestuurd.


Ons kruidentuintje

Ondertussen wonen we hier al ruim anderhalf jaar maar denken we nog steeds vaak dat we thuis op vakantie zijn en om het helemaal compleet te maken hebben we een kruidentuintje aangelegd op een perfect stukje overschot naast ons gras.
Zowat alles wat we nodig hebben vind je erin terug. Naast de buxussen die we van den bompa hebben gekregen staan er 3 fruitstruiken en basilicum, munt, bieslook, tijm, rozemarijn, oregano en peterselie als kruiden. Achteraan een courgetteplant waarvan al menige liters soep zijn gemaakt ondertussen en tegen de kale betonnen muur hebben we 4 planten sterjasmijn, of ylang ylang, met in het midden een passiflora. De 4 lampjes herkennen jullie misschien nog vanop ons appartementje in Antwerpen.
Eindelijk een volwaardig kruidentuintje! Heerlijk!


Onze huwelijkstuin

Voor ons huwelijk wilden we de tuin graag picobello in orde. En er zijn nog enkele stukken niet aan bod gekomen hierboven zoals het lange gedeelte naast de oprijlaan.
Het is hier dat we onze tweede "winnaar" zijn tegengekomen à la bamboe zijnde... citroenmelisse... Ruikt heerlijk, woekert enorm! Hoewel er ondertussen overal een dikke laag schors ligt steken nog steeds hier en daar kleine plantjes de kop op. Initieel waren er door de vorige eigenaars 2 planten aangeplant maar op zowat elke vierkante centimeter stond wel ergens een klein plantje citroenmelisse. Onze composthoop rook achteraf heerlijk, de werkkledij iets minder.
Maar dat is niet alles uiteraard. We hebben de hosta en lavendel verplaatst, rozen, een hortensia en een rhododendron aangeplant in het stukje naast onze buurman en het ganse stuk naast de oprijlaan aangeplant met een allegaartje aan planten.
Tot slot nog 2 prachtige boompjes in onze 2 plantbakken naast de tuintrap en enkele bloembakken aan de stal om het compleet te maken.
Zie hier het resultaat. Geslaagd?


Wij willen onze gazon terug!

Zoals jullie bij project 5 al konden zien moesten we voor de warmtepomp een horizontaal captatienet leggen i.p.v. diepteboringen. En dus is onze gazon gesneuveld tijdens de werken. Dat had als voordeel dat die zo'n 8 maanden niet moest afgereden worden, maar dat had ook een pak nadelen zoals woekerend onkruid, water dat naar alle kanten liep en er 1 grote natte boel van maakte en onze kids die na het spelen vuiler waren dan gewoonlijk :)
En dus hoog tijd om ons gazon te herstellen. Daarvoor hebben we onze man uit Herk-de-Stad onder de arm genomen. Onze eerste afspraak dateert al van oktober 2011 maar toen zei hij vlakaf dat hij weigerde het te doen voor de grond droger en gestabiliseerd was. Waren we daar in het voorjaar 2012 even blij mee want er waren gedurende de winter verschillen tot wel 25cm in onze tuin verschenen.
Eindelijk was het voorjaar, eindelijk konden we eraan beginnen.

Allereerst de voorbereidende werken: alles kapotspuiten en egaliseren wat allemaal verzakt was sinds het toeleggen van het captatienet. Daarnaast moesten we nog meten hoeveel grasmatten moeten besteld worden. Die zijn 2m op 0,5m en dus 1m² groot per stuk. Dan even meten, uittellen en rekenmachine erbij en toen bleek dat onze eigen schatting van 800m² er nog eens 200m² naast zat! 1006m² gazon moest er komen! Amai, daar gaat onze prijs ook ineens met een kwart omhoog! Gelukkig hebben we die 6m² afgerond naar beneden :)
En dan is het wachten op de timings. Een weekend dat het weer het toelaat en het droog genoeg is. Op vrijdag komen ze dan onze matten leveren en wordt een eerste deel al gelegd. Op zaterdag volgt dan de rest.
Hoe ziet 1000m² grasmatten eruit? Ongeveer zo:
Diezelfde vrijdag werd toch nog een derde gelegd. En dat derde zag er ongeveer zo uit: :
Een vreemd zicht na zoveel maanden om plots groen gras te zien liggen :) En dat was nog maar het begin. De volgende al de rest erop. Het waren warme dagen en onze halfvolle waterputten waren ondertussen al leeg. Maar het loont zeker de moeite!:

Als uitsmijter nog een voor en na? Een korte en een lange versie (zet je geluid even aan ;)) dan:Barbecue anyone?

In een goede tuin hoort een goede barbecue. Al snel kwam er het idee om deze in de (sier)waterput in onze tuin in te bouwen. Er gaat wel één en ander moeten aangepast worden maar we zien het zitten, al zal het wel voor volgende zomer zijn, jammer genoeg.
Wordt vervolgd dus...


Ons terras

Om te vermijden dat we ver moeten lopen van onze BBQ naar de eettafel zijn we van plan om op het enige vlakke gedeelte van onze tuin waar vroeger een vijver was, een groot houten terras aan te leggen. Enerzijds functioneel om lekker buiten te kunnen eten, anderzijds om heerlijk te genieten van ons plekje onder de zon. En passant maken we gebruik van het hoogteverschil om wat beschut te zitten, anderzijds mogen er gerust enkele vierkante meters gras minder afgereden worden ;)
Ook dat is weliswaar voor de volgende zomer...

Aantal posts per pagina
Page 1 of 1First   Previous   Next   Last   
Kris      Onze Tuin   21/09/2010 11:25:53
Heey Andy! Bedankt voor je bezoekje en nogmaals bedankt om ons huisje zo goed onder handen te hebben genomen! (zie project 2 :)) Gepost door: Kris

Hommers Andy      Onze Tuin   21/09/2010 06:21:59
Jullie tuin is heel mooi ,nu is jullie buiten klaar Geniet maar van het prachtige zicht dat jullie hebben ,zowel de tuin als de gevels :) Gepost door: Hommers Andy

Kim      Onze Tuin   17/09/2010 12:05:05
Mooi mooi! Gepost door: KimVerstuur