Project 10: Ventilatiesysteem
Al bij het indienen van de bouwaanvraag had onze architect iets laten vallen van de EPB-verslaggeving die ervoor moet zorgen dat nieuwbouw of verbouwingen op een energie-efficiënte manier gebeuren.
Eindelijk hebben we iemand voor de startverklaring laten komen, dat moest in principe bij de aanvang der werken... Nu had deze goed nieuws en slecht nieuws.
Enerzijds waren we goed bezig qua isolatie. Alle voorzieningen en plannen waren voldoende voor deze norm.
Anderzijds is er plots sprake van een "gezond binnenklimaat" wat een "hygiënische ventilatie" met zich meebrengt. En voor we het goed en wel beseften hebben we een ventilatiesysteem aan ons broek...
Dus een nieuw project, het 10de ondertussen...!
We hadden het al wel eens horen waaien over een ventilatiesysteem bij de veranda, maar toen weerklonk ook "dat is bijna even duur als de veranda zelf", dus gingen we dat zeker niet aanschaffen. En nu gaan we dat dus moeten in huis halen, of anders de boete betalen van +2000€.

Eerst de theorie

De voordelen van ventilatie zijn duidelijk: betere luchtkwaliteit, lagere luchtvochtigheid, minder condensatie en minder schimmelvorming. Gezien het probleem met de luchtvochtigheid dat we nu al hebben in onze eigen slaapkamer is het allicht geen slecht idee om toch iets te doen.
Volgens de regels zijn we verplicht ventilatie te voorzien in alle ruimtes die we verbouwen of uitbreiden. Dat is dus de keuken, de veranda, de schuur beneden, de schuur boven, de douche boven, de slaapkamer op de schelft en de bureau op de schelft...
Het systeem is simpel: lucht toevoeren in droge ruimtes, lucht afvoeren in natte ruimtes. Op die manier krijg je goede lucht op droge ruimtes, is er een permanente circulatie en wordt vochtige lucht snel afgevoerd.
Daarvoor zijn er 4 systemen:
- Systeem A: natuurlijke aanvoer en natuurlijke afvoer. Volgens mij werkt dat alleen maar als 2 ramen recht tegen over elkaar "openstaan" en er constant "trek" is, waar ik echt niet zou willen gaan inzitten :)
- Systeem B: mechanische aanvoer en natuurlijke afvoer. Een systeem dat bij vochtbestrijding nog wel eens gebruikt wordt. Door een overdruk duw je de slechte lucht door raamroosters bvb. naar buiten. Aangezien alles bij ons 1 grote ruimte wordt kan geen bovendruk gemaakt worden.
- Systeem C: natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer. Dat zou willen zeggen raamroosters zetten boven de veranda, vensters en dakvensters, en in de winter barkoude lucht rechtstreeks binnenzuigen in de woning. Ik vrees dat mijn elektriciteitsfactuur voor de warmtepomp daar niet mee gaat kunnen lachen. Dit systeem is het minimum dat we verplicht zijn te zetten maar dan is ofwel onze investering van de warmtepomp eraan door de constante koude lucht, ofwel onze investering van het ventilatiesysteem eraan doordat we echt wel die raamroosters gaan toe doen de helft van het jaar...
- Systeem D: mechanische aanvoer en mechanische afvoer. Dit is het duurste systeem maar ook het enige met warmterecuperatie. De warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt overgedragen naar de koude aangevoerde buitenlucht en blijkbaar nog met een relatief hoog rendement. En we moeten onze mooie reeds bestelde veranda niet gaan aanpassen voor van die lelijke raamroosters ;)
Het wordt dus ofwel de boete, ofwel systeem D... De laatste heeft ook als grote voordeel dat relatief makkelijk de badkamer beneden en de 2 slaapkamers aan de schuurzijde op de eerste verdieping kunnen toegevoegd worden. Dan begint het mogelijk toch de moeite waard te zijn.
Een ruwe schatting brengt ons bij een aanvaardbare prijs voor systeem D maar we gaan toch even een offerteronde doen (WEERAL! :)). En wie staat er nummer 1 op de lijst van mogelijke leveranciers? Juist ja, Smolders :)
Aantal posts per pagina
Page 1 of 1First   Previous   Next   Last   
Petra      Ventilatie   16/05/2012 12:17:36
Helaba, wij hebben van die roosterkes hé. En inderdaad verplichte kost zo'n ventilatiesysteem... Gepost door: Petra



Verstuur